Функционирането на мозъка също се забавя, ако седите твърде дълго.


Функционирането на мозъка също се забавя, ако седите твърде дълго.

Витамин Е насърчава тялото да произвежда точното количество полови хормони, необходими за производството на сперматозоиди. Размножаването е до голяма степен хормонален процес за тялото и хормоните трябва да са в баланс.

спанак

Това ключово хранително вещество, необходимо за репродукцията, фолиева киселина, тук намирате най-високите количества. Яденето на спанак с храна с витамин С ще увеличи усвояването му и ще помогне за увеличаване на броя на сперматозоидите.

Какви други промени трябва да направя в диетата си?

Увеличаването на здравословните храни в диетата е важно, както и премахването на някои нездравословни храни от диетата. Има определени храни и напитки, които могат да убият сперматозоидите и да намалят броя на сперматозоидите. Ако наистина искате да увеличите шансовете за зачеване, някои промени в начина на живот и диетата са много важни:

Намалете или премахнете кофеина в диетата си. Кофеинът може да увреди сперматозоидите и да намали способността им да се движат. Дори ако имате проблеми с пълното отказване на кофеина, намаляването ще помогне за увеличаване на броя на сперматозоидите.Премахнете содата и другите сладки напитки. Захарта и царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза са лоши за вашето здраве и здравето на сперматозоидите ви. Преминете към билков студен чай, здравословни сокове и много вода.Премахнете нездравословната храна и бързото хранене. Наситените и трансмазнини влияят върху цялостното здраве на тялото и броя на сперматозоидите. Започнете да приготвяте здравословен обяд за работа и увеличете броя на сперматозоидите.Опитайте се да избягвате пластмасова бутилирана вода. Химикалите в пластмасата излизат наяве като съдържащи химикали, които влияят на тялото по много начини. Нови проучвания показват, че бисфенол А в пластмасата има естрогенен ефект върху мъжете и може да намали броя на сперматозоидите. Има нови стъклени бутилки за многократна употреба, за да носите вода със себе си.Приемайте алкохол умерено. Едно-две питие не вреди на нищо, но твърде много алкохол може да намали броя на сперматозоидите. Ограничете напитките до една или две на ден.Внимавайте със соевите продукти и храни. Соята може да действа като естроген и може да повлияе на нивата на сперматозоидите. Проверете етикетите си, защото много продукти, продавани в бакалията, съдържат соя. (Вижте фигура 3)

Фигура 3: Соята в хранителните продукти.

Снимка с любезното съдействие на: TheSoyDeception.com

Заключение

Увеличаването на броя на сперматозоидите с промени в диетата може да бъде лесен начин за увеличаване на плодовитостта и шансовете за раждане на бебе за повечето двойки. Това също задава тон за здравословно хранене като цяло семейство след раждането на бебето.

Високото кръвно налягане (хипертония) може да причини инсулт, инфаркт и сърдечно заболяване и е най-голямата причина за инвалидност и преждевременна смърт в световен мащаб.

Този тип заболяване е трудно за откриване и може да не показва никакви признаци в продължение на години.

Какво всъщност е кръвното налягане? Това е налягането на кръвта върху стените на кръвоносните съдове (артерии) във всяка част на тялото. Налягането е променливо, променя се през деня и нощта и е подложено на много външни и вътрешни влияния. Нормалните стойности на кръвното налягане, които позволяват нормален живот и не увреждат системата на кръвоносните съдове, са 120/80, а над 140/90 се считат за високо кръвно налягане.

Ако налягането ви е твърде високо, това допълнително натоварва сърцето и кръвоносните съдове. С течение на времето това допълнително натоварване може да увреди органите на тялото и да причини здравословни проблеми. Ако имате високо кръвно налягане и нямате контрол върху него, увеличавате риска от инфаркт и инсулт. Високото кръвно налягане може също да причини сърдечни и бъбречни заболявания и е свързано с някои форми на деменция.

Симптоми на високо кръвно налягане

Повечето хора, които имат по-високи стойности на кръвното налягане, дори не осъзнават това, защото нямаме никакви неприятни симптоми. Понякога, когато налягането е изключително високо, може да почувствате болка и натиск в главата. Един от възможните симптоми е зачервяване, което е следствие от повишена пролиферация на кръвоносните съдове на кожата поради повишен кръвен поток и кървене от малките капиляри в носа. Това се случва поради чувствителността на капилярите, които не издържат на вътрешен натиск и го изстрелват.

Понякога човек с високо кръвно се уморява лесно, изпитва затруднения при изпълнение на ежедневните задачи и се концентрира лошо.

Тревожността и ускореното сърцебиене могат косвено да предупредят за повишено налягане. По-рано споменатите признаци обикновено са налице в ранните стадии на заболяването. Ясно е, че повишеното налягане обикновено се диагностицира случайно чрез измерване на налягането по време на медицински преглед.

Ролята на здравословния начин на живот

Ако сте диагностицирани с високо кръвно налягане, едно от решенията са лекарства, предписани от Вашия лекар, а второ – започнете да живеете здравословно и по този начин да намалите налягането. Следните шест промени във вашата диета и активност могат да повлияят на кръвното ви налягане.

• 1-ва сол – използвайте по-малко натрий

Твърде много сол повишава кръвното налягане, така че можете да намалите приема на сол. По-голямата част от солта, която консумирате, не е солта, която използвате за осоляване на храна – хляб, зърнени храни и готови ястия. Не добавяйте сол по време на готвене и не солете ястията си допълнително. Когато купувате храна, проверете етикетите на опаковката и изберете храна с ниско съдържание на сол.

Ето няколко съвета за намаляване на солта и натрия:

-Купете пресни, обикновени замразени или консервирани зеленчуци “без добавена сол”.

-Използвайте прясно птиче, риба и постно месо, а не консервирани или преработени видове.

-Използвайте билки, подправки и смеси от подправки без сол при готвене и на масата.

-Гответе ориз, паста и горещи зърнени храни без сол. Намалете моменталния или ароматизиран ориз,

макаронени изделия и зърнени смеси, които обикновено имат добавена сол.

-Изберете „удобни“ храни, които са с ниско съдържание на натрий.

-Намалете замразените вечери,

пица, пакетирани миксове, консервирани супи или бульони и салатни дресинги – тези

често имат много натрий.

-Когато са налични, купувайте версии с ниско или намалено съдържание на натрий или без добавена сол

храни.

-Изберете готови за консумация зърнени закуски, които са с ниско съдържание на натрий.

-Изплакнете консервираните храни, като риба тон, за да премахнете малко натрий.

zenidol лекарство

С билки, подправки, чесън и лук можете да направите храната си пикантна без сол и

натрий. Няма причина яденето на по-малко натрий да направи храната ви по-малко

много вкусен!

• 2-ро Повече плодове и зеленчуци

Консумацията на плодове и зеленчуци понижава кръвното налягане. Диетите, богати на плодове и зеленчуци, могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да намалят риска от сърдечни заболявания. Възрастните трябва да приемат пет порции плодове и зеленчуци дневно. Едно хранене съдържа около 80 грама плодове или зеленчуци, което е около една длан.

Яжте различни плодове и зеленчуци. Може да се суши, замразява или консервира, но внимавайте с допълнителна сол, захар или мазнина. Здравословните антиоксиданти, фитохимикали и витамини и минерали, открити в плодовете и зеленчуците, помагат за контролиране на кръвното налягане. Чесънът, лукът или цвеклото са страхотни хранителни продукти, ако желаете да понижите кръвното налягане.

• 3. Намалете консумацията на алкохол

Ако пиете твърде много алкохол, този навик ще повиши кръвното Ви налягане с времето. Препоръчителната стойност за мъжете е 21 алкохолни единици на седмица и 14 алкохолни единици за жените. Препоръчителните единици са 300 милилитра бира, малка чаша вино или чаша огнен алкохол.

• 4-то Поддържайте нормалното си тегло

Ако е необходимо, отслабнете. Това ще намали кръвното Ви налягане и риска от сърдечни заболявания. Най-добрият начин да отслабнете е като изберете нискомаслени и нискокалорични хранителни продукти и увеличите физическата си активност. Не е необходимо да се придържате към строги правила за диета, за да отслабнете. Определете някои реалистични цели. Направете малки промени в диетата и физическата си активност, за да можете да практикувате тези навици цял живот.

• 5. Бъдете физически активни

Тридесет минути умерени упражнения пет пъти седмично ще поддържат сърцето ви здраво и ще намалят кръвното ви налягане. Ако не можете да намерите 30 минути за упражнения през деня, може да ви помогне, ако леко увеличите физическата си активност. Всяка дейност, която ще ви накара да се изпотите и да останете без дъх за известно време, е идеална.

• 6-то Научете се да се справяте със стреса си

Ефективното управление на стреса в живота ви може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Психическият и емоционален стрес може да повиши кръвното налягане. Медитацията и дълбокото дишане могат да го намалят. Доказано е, че медитацията значително намалява кръвното налягане. Йога е страхотен де-стресор. Ако вярвате в алтернативни лечения, опитайте акупунктура.

Допълнителен съвет:

Препоръчително е да се спазва здравословен план за хранене.

Това, което ядете, влияе върху шансовете ви да получите високо кръвно налягане. Планът за здравословно хранене може както да намали риска от развитие на високо кръвно налягане, така и да понижи кръвното налягане, което вече е твърде високо. Създайте план за здравословно хранене с храни с ниско съдържание на наситени мазнини, общи мазнини и холестерол и с високо съдържание на плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни храни. Ако се опитвате да отслабнете, изберете хранителен план с по-ниско съдържание на калории.

Запомнете – ТИ МОЖЕШ ДА ГО НАПРАВИШ!!!

Това е публикация за гости на Борче Велковски от HealthyFoodHouse.com. Ако също се интересувате да пишете за HealthResource4u, моля, проверете нашите указания за публикуване на гости в пишете за нас.

Седене през целия ден: рисковете за здравето

Съдържание

Седенето през целия ден: рисковете за здравето Опасностите от заседналия начин на живот До какво води заседналият начин на живот? Какво можете да направите за него Заключение

С тяло, предназначено за редовно движение, повечето съвременни хора прекарват по-голямата част от деня си, седнали на стол. Например, средно 9-10 часа се прекарват всеки ден в седнало положение за среден възрастен американец. Това е вид бездействие, което дори 60-минутна тренировка не може да уравновесява. Нова категория хора са активно заседнали, които седят през останалата част от деня и тренират един час. Експертите смятат, че 10 часа бездействие не могат да бъдат премахнати с един час упражнения.

Още по-страшно е, че повечето хора не се вписват в тренировките или дългата разходка в графика си. При заседнало състояние последствията от твърде дългото седене могат да бъдат смъртоносни. Кратък период на седене през целия ден е много различен от седене вътре и навън, през целия ден, тъй като последното може дори да съкрати живота ви, освен че се отразява на здравето ви.

Някои изследователи и лекари дори са посветили голяма част от кариерата си, изучавайки въздействието на седенето върху здравето. Д-р Джеймс Ливайн от Инициативата за затлъстяване на Държавния университет в Аризона посочи, че проучванията показват, че когато човек седи за дълъг период от време, могат да възникнат множество молекулярни каскади, ако човек се изправи. Вашето тяло е създадено да бъде активно.

Изследванията показват, че клетъчните механизми се активират за изтласкване на гориво в клетките ви в рамките на секунди след изправяне и това намалява вероятността от диабет, както и от затлъстяване. Напротив, какво прави седенето по цял ден? Прочетете, за да разберете как заседналият начин на живот може да навреди на вашето здраве.

Увреждане на органи

Панкреас

Един ден прекомерно седене може да повлияе неблагоприятно върху способността на тялото да реагира на инсулин. Това след това кара панкреаса да произвежда голямо количество инсулин, което предизвиква диабет. Вашите шансове за диабет се увеличават, като повече от 8 часа седене на ден са свързани с 90% риск от диабет тип 2.

Сърцето

Когато седнете, притокът на кръв става по-бавен и по-малко изгаряне на мазнини, което улеснява запушването на артериите. Според Американския колеж по кардиология жените, които седят по 10/повече часа на ден, имат по-голям риск от сърдечно-съдови проблеми в сравнение с тези, които седят по-малко от 5 часа.

Рак на дебелото черво

Твърде много седене увеличава риска от много видове рак. Това включва гърдата и ендометриума, освен рак на дебелото черво. Поради твърде голямото производство на инсулин, клетките растат, докато седите прекомерно. Напротив, движението задейства антиоксиданти в тялото, които елиминират свободните радикали. Свободните радикали са изключително опасни, защото предизвикват оксидативен стрес и причиняват заболявания като рак.

Повишен риск от рак на белите дробове и матката

Седенето води до увеличаване на шансовете за рак на белия дроб с около 55 процента и с 10 процента повече от това за рак на матката, според изследователи. Повишеният риск от рак е свързан със затлъстяване и свързани промени в биохимията, като промени в хормоните, дисфункционалност на метаболизма или дори неправилно функциониране на лептина и произтичащо от това възпаление. Всичко това насърчава рака.

Слабо храносмилане

Седенето след хранене забавя храносмилането и това може да доведе до киселини, подуване на корема, спазми и запек поради притискане на коремното съдържимо. Дисбиозата в стомашно-чревния тракт може също да е резултат от отслабване на храносмилането поради прекомерно седене.

Дисбиозата, свързана с чревната микробиота, води до нарушения в червата. Какви видове заболявания са свързани с тях? Чревните и извънчревните заболявания включват:

Възпалително заболяване на черватаЦьолиакияСиндром на раздразнените черваалергияастмаМетаболитен синдромзатлъстяванеСърдечно-съдови заболявания

Мозъчно увреждане

Функционирането на мозъка също се забавя, ако седите твърде дълго. Това е така, защото скоростта на кръвния поток намалява, а снабдяването с кръв, кислород и хранителни вещества, необходими за увеличаване на химикалите за подобряване на мозъка и настроението.

Проблеми в стойката

Снимка: Bark/ CC BY

Може да доведе до напрегнат врат и рамене. Тъй като държите шията и главата си напред или се огъвате в неестествени позиции, това напряга шийните прешлени и причинява дисбаланс в напрежението на врата, болка в раменете и гърба. Седенето твърде дълго може да причини натиск върху гръбначния стълб и да предизвика болки в гърба. Дисковете отзад са създадени да се разширяват и свиват с едно движение, което позволява усвояването на кръвта, както и на хранителните вещества. Дисковете се компресират, когато човек седи и това също може да увеличи шансовете за дискова херния.

Освен че прави мускулите по-уязвими към продължително седене, дегенерацията и прегърбването водят до толкова много проблеми с раменете, гърбовете, бедрата и шията. Раменете и шията се втвърдяват и извиват, тъй като гръбначният стълб губи гъвкавост и поема натиска. Завъртането на таза върви по грешен път, ако човек не използва ергономичен стол или има лоша стойка, с която да започне.

Дегенерация на мускулите

Седенето напряга коремните мускули. Това остава неизползвано при прекомерно седене, което води до слабост на мускулите. Мускулите на бедрата също стават стегнати и ограничени в движение и рядко се изпъват поради твърде много седене, Това може да повлияе на стабилността по време на движение.

Нарушения на краката

Независимо дали става дума за слаби кости или разширени вени, седенето причинява лоша циркулация на краката, което води до подуване на разширени вени, кръвни съсиреци и глезени, наречени дълбока венозна тромбоза. Други дейности, носещи тежести, укрепват костите, което ги прави плътни, Липсата на активност поради прекомерно седене, от друга страна, води до слабост на костите. Може дори да причини остеопороза.

Съкращава живота

Проучване в British/UK Journal of Sports Medicine установи, че всеки един час, прекаран в седене в гледане на телевизия след 25 години, намалява продължителността на живота с близо 22 минути. Изследванията установиха, че многобройни здравословни проблеми са свързани с твърде много седене. Това варира от повишена кръвна захар, твърде високо кръвно налягане, излишни телесни мазнини около талията и необичайни нива на холестерола. Следователно седенето увеличава риска от смърт. Всяко продължително седене може да бъде вредно.

Качване на тегло

Друго задействане на неактивния начин на живот е повишеното наддаване на тегло.